20 November: Werelddag van het kind
 
 

 

Op 20 november 1989 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het verdrag inzake de rechten van het kind goedgekeurd. We zijn nu meer dan 15 jaar verder. Er is al een hele weg afgelegd, maar er is nog veel te doen.

Wereldwijd werken 218 000 000 kinderen waarvan 55 797 000 jongens en meisjes tussen 5 en 9 jaar. In sub-Sahara Afrika werkt bijna 33% van de kinderen onder de 14 jaar. (50 miljoen kinderen). In Azië en in de landen rond Stille Oceaan werken 122 000 000 kinderen. 22 % van de kinderen werkt als huishoudhulp, in winkels, in restaurants of op markten; 9 % in fabrieken en 69 % in de landbouw (cijfers 2004)

Op 6 maart 2001 ontplofte in Fang Lin in China enkele klassen in de lagere school. De kinderen moesten van enkele leraars in de klas vuurwerk maken. Wie niet meewerkte werd van school gestuurd of moest geknield in de klas zitten. Bij de ontploffing vielen volgens de dorpelingen 60 doden, 56 kinderen en 4 leraars.

Wereldwijd zijn er naar schatting 150 miljoen straatkinderen tussen 3 en 18 jaar. 90 Miljoen daarvan werken op staat of markten om hun ouders te helpen. 60 Miljoen kinderen zijn echt dakloos en leven, eten en slapen op straat. Soms alleen omdat ze geen ouders meer hebben, soms samen met de hele familie.

In 85 landen zijn 500 000 kinderen ingelijfd in het leger. Driehonderdduizend kinderen worden effectief ingezet als soldaat. Onlangs werd 10-jarige jongen in Irak gebruikt als "zelfmoordterrorist". De bom zat verstopt in zijn koekjesdoos. Zes Iraakse stamleiders kwamen om bij de aanslag. Kinderen worden zonder het te beseffen gebruikt om veiligheidspersoneel aan checkpoints te misleiden en komen mee om tijdens de aanslag.

Iedere dag sterven 25 000 kinderen, vaak aan gevolgen van ziekten zoals diarree, mazelen, malaria die relatief eenvoudig vermeden kunnen worden. Daarbij komt nu dat door voortdurende stijging van voedselprijzen er volgens de FAO (de VN-organisatie voor voedsel en landbouw) in 37 landen een voedselcrisis is. Bij diverse voedselrellen in Egpte, Haïti, Ivoorkust vielen er slachtoffers en zelfs doden. In Pakistan en India bewaakt het leger voedselvoorraden. Naar schatting 100 miljoen armen die vaak meer 60% van hun inkomen besteden aan voedsel, zitten nu nog dieper in de miserie. Kinderen zijn de eerste slachtoffers van voedselschaarste en hongersnood. De achterstand in ontwikkeling die kinderen oplopen door ondervoeding halen zij nooit meer in.

Volgens Amnesty International werden er in 2007 in Iran, Saudi-Arabië en Jemen minderjarigen geëxecuteerd.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Dit zijn maar enkele cijfers. Kinderen verdienen onze voortdurende waakzaamheid want hun kinderrechten zijn niet zo vanzelfsprekend. Kinderen zijn vaak de eerste en de grootste slachtoffers.

Vijfplusvieriseen geeft kinderen een gezicht. Zo zijn ze niet langer anomieme cijfers in kille statistieken. Ieder kind telt immers mee. Iedereen lacht immers in dezelfde taal.

Kinderen hebben geen nood aan beloften en holle woorden. Sint-Niklaas, Genk, Turnhout, Deinze, Aalst en Ieper ondersteunen deze aktie om de rechten van het kind onder de aandacht te brengen. Samen hangen deze steden omstreeks 20 november een spandoek op in hun stad. Op deze manier willen zij plaatselijke aktiviteiten en initiatieven rond kinderrechten ondersteunen. Hopelijk krijgt hun voorbeeld navolging. Ook Uw bestuur, school, organisatie of bedrijf kan laten zien dat het werkelijk een hart heeft voor kinderen. Hang een spandoek op zodat 20 november: "Werelddag van het kind" niet langer ongemerkt voorbijgaat.

Omdat kinderen en kinderrechten belangrijk zijn.

Het volledige kinderrechtenverdrag

Gezocht

 

Steden, gemeenten, bedrijven, scholen of organisaties

die een spandoek sponsoren en deze in de week van 20 november op een zichtbare plaatsen ophangen. Gedurende 3 jaar krijgt de sponsor een ander spandoek ter beschikking. Zo ziet "Werelddag van het kind" er ieder jaar net iets anders uit en kan deze dag niet langer onopgemerkt voorbijgaan. 2 afmetingen: 4,5 x7,5 meter / 3 x 5 m

 

 

Gezocht voor grootste fotocollage ter wereld: gevel in steigers.

Voor de grootste fotocollage ter wereld zoekt "Vijfplusvieriseen" een grote gevel in de steigers van minimum 880 m² die aangekleed kan worden met 26 spandoeken die samen één grote collage worden met foto's van meer dan 1000 kinderen uit 5 continenten en 4 windstreken.

 

 

Powered by Zoomify
 
 
Vijfplusvieriseen vlagt

 

Gezocht: peleton van 26 vlaggenmasten om 26 vlaggen met vlag en wimpel hoog te houden.. Net als Tibetaanse gebedsvlaggen zullen deze vlaggen vrede, wijsheid, compassie, kracht,.... verspreiden.

 

Project in voorbereiding: de grootste wereldkaart ter wereld

klik hier

 

 

Contact: karldeckers ad telenet dot be