5 + 4 = 1 IN AKTIE
 
7 & 8 mei, De Schorre, Boom
 
 
19 november - 17 december 2010
 
 
4 & 5 september 2010
 
 
8 & 9 mei De Schorre, Boom
 
 
Lokeren, 22 maart 2010
 
 
1jan 2010 - ?
 
 
 
20 november 2009
 
 
najaar 2009 - 21 november 2009
 
 
8 november 2009 - 1 december 2009
 
 
Vijfplusvieriseen in Heusden-Zolder CC MUZE
9 november 2009 - 6 december 2009
Vijfplusvieriséén aan de Ijzertoren
11 juli 2009 - 1september 2009
De film van mijn leven
22 februari 2008

Kinderrechten in De Notelaar
10 december 2007

Cultureel Centrum Genk
7/11/2007 - 30/11/2007
Crypte Belfort Aalst
5/10/2007 - 14/10/2007
Waasland Shopping Center
17/08/2007 - 14/09/2007
Stadsschouwburg Sint-Niklaas
5/03/2007 - 31/03/2007

www.myspace.com/karldeckers

Stadsschouwburg Sint-Niklaas
5/03/2007 - 31/03/2007

Als er geen filmpje verschijnt, klik hier.

 

Enkele reacties bij de tentoonstelling in Sint-Niklaas

Ongelooflijk wat een verscheidenheid. En wat een vrolijke kinderen.

Wat een heerlijke verrassing bij het zien van al deze prachtige foto’s. Zij geven ons een vertederend beeld van een wereld in al zijn facetten.


Het is overweldigend. Misschien een boek?
Proficiat voor de themarijke voorstelling. Verbluffend hoeveel gelijkenissen er zijn in de verschillende werelddelen.

De kinderen van de wereld, sprekend zonder worden. Proficiat met het thema en de prachtige foto’s.

De onschuld op foto. Laat het zo blijven.

Op sommige foto’s ben ik bijna verliefd (dat springend kindje – die vreemde beesten). Het verhaal achter de foto’s is treffend.

Dit is prachtig makker.

Beste, dit is een zeer fijne opdracht in uw leven. Jij kan de wereld laten zien, dat waar we ook zijn, wat we ook doen, ondanks alle huidskleuren dat we allemaal hetzelfde zijn, één met elkaar. Ik vind dit een prachtige opdracht.

Proficiat met je geëngageerde en boeiende fototentoonstelling. Ze brengt ons een sprekende blik op een voor ons te weinig gekleurde wereld.

Supergoed!!!

Ik vond het prachtig: ontroerende warme foto’s

Het meest bijzondere voor mij is dat 1 fotograaf zoveel gezichtjes van de hele wereld nusamenbrengt in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas.

Boeiend en hartverwarmend om te zien. De “kopkes” op elke foto alleen al. Tijd te kort om alles goed binnen te laten komen.

Ik word er een beetje stil van.

TOESPRAAK gehouden door Karl Deckers ter gelegenheid van de vernissage


Waasland Shopping Center
17/08/2007 - 14/09/2007

Als er geen filmpje verschijnt, klik hier

Crypte Belfort Aalst
5/10/2007 - 14/10/2007

Op 5 oktober werd in Aalst door de Raad voor Internationale Samenwerking het startschot gegeven van de plaatselijke 11.11.11. campagne. In Aalst is ook voor het eerst één van de 24 spandoeken te zien die zullen gebruikt worden om "20 november Werelddag van het kind" in de kijker te zetten. Op 20 november 1989 werd het UNO verdrag voor de "Rechten van het kind" goedgekeurd door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Iedere dag sterven 25 000 kinderen. Zij hebben geen nood aan beloften en holle woorden.

 

 

Cultureel Centrum Genk
7/11/2007 - 30/11/2007

 

Genk - 17 september 2007 - In november staat de wereld op zijn kop! Terwijl de trekvogels in Afrika neerstrijken, komt er een stukje Zuiden naar Genk. Vijf continenten en vier windstreken maken ÉÉN wereld.Met deze leuze onder de arm trok fotograaf Karl Deckers al vele malen naar alle uithoeken van de wereld. Ondertussen is het verzamelde materiaal verworden tot een enorm gevarieerde schat van beelden, gevoelens, 'livelihoods' en realiteiten. De enorme verscheidenheid aan culturen en leefomgevingen leiden tot een veelheid aan vormen en kleuren. Het is een venster op de wereld. Van 14 september tot 5 oktober trekt de 5+4=1-karavaan naar verschillende Genkse basisscholen.

 

top

 

Vijf continenten en vier windstreken maken ÉÉN wereld in Genk 17/11/2007 - 30/11/2007

 

Met deze leuze onder de arm trok fotograaf Karl Deckers al vele malen naar alle uithoeken van de wereld. Ondertussen is het verzamelde materiaal verworden tot een enorm gevarieerde schat van beelden, gevoelens, 'livelihoods' en realiteiten. De enorme verscheidenheid aan culturen en leefomgevingen leiden tot een veelheid aan vormen en kleuren. Het is een venster op de wereld.

De foto's spreken. Ze vertellen ons een klein persoonlijk verhaal van één kind of het verhaal van een hele bevolkingsgroep. Altijd treden kinderen op de voorgrond. De foto's vertellen ons over kinderrechten, hoe ze geschonden worden of hoe ze door enorme inspanningen toch gerealiseerd worden in de minder gegoede plaatsen van deze wereld. Ze zijn herkenbaar ondanks de afstand tussen de werelddelen en ondanks de verschillen in klimaat en leefwijzen in de 4 windstreken. Kinderrechten zijn universeel. Het ís één wereld.

 

Als er geen filmpje verschijnt, klik hier.

top

 

Kinderrechten in De Notelaar
10 december 2007

 

uit de weblog van leefgroep Rudy, Stedelijke Freinetschool Aalst

De kinderrechten zijn bedoeld voor minderjarigen.
Minderjarigen zijn alle mensen die nog geen 18 jaar geworden zijn.
Als je 18 jaar wordt, ben je meerderjarig. Dan wordt je bij de 'volwassenen' gerekend.

Alle kinderen zijn gelijk!
Dus alle kinderen hebben dezelfde rechten. Hier mag huidskleur (blank of bruin of ...), taal (Vlaams, Frans, Turks, Marokkaans,...) , godsdienst (katholiek, islam, protestants,...) geslacht (jongen of meisje), handicap, rijk of arm geen rol in spelen.

Later komen we nog terug en vertellen je welke kinderrechten overal ter wereld van toepassing zijn.

Volgende week maandag maken we samen met alle kinderen een grote krijttekening in en rond de school om deze rechten in de kijker te plaatsen.

Tot dan!

"Steun Kinderkracht - Stop Kinderarbeid"
2007-2010

Het doel van dit project is jongeren bewust te maken van het bestaan van kinderarbeid in de wereld en in België. Zowel aanvaardbare als onaanvaardbare vormen van kinderarbeid komen aan bod en dit in de verschillende continenten.
Daarnaast worden er ook alternatieven bekeken, bijvoorbeeld die van scholing en kinderkracht. Ondanks de moeilijke levensomstandigheden waarin veel kindarbeiders zitten, blijven ze lachen. Het project heeft een positief uitgangspunt.
Gedurende de 3 werkingsjaren willen we 10.000 jongeren betrekken in de strijd tegen kinderarbeid.

De thema's kinderarbeid en kinderkracht worden gevisualiseerd met behulp van foto's en teksten. Ze worden getoond op 10 op zichzelf staande panelen van 85 cm breed op 210 cm hoog of 120 cm breed op 200 cm hoog. We hebben 7 fotopanelen met werk van professionele fotografen Marleen Daniels en Karl Deckers en 3 tekstpanelen met uitleg over aanvaardbare en onaanvaardbare kinderarbeid. De deelnemers leggen een parcours af doorheen de tentoonstelling en vervullen onderweg kijk-, zoek- en doe-opdrachten.
Daarnaast concretiseren we ook het thema kinderkracht. Dit gebeurt met behulp van het Veerkrachtmodel. We gaan na wat kinderen sterk maakt en wat hun kracht bedreigt.

Door het Kinderrechttenhuis, Stationsstraat 135, 3570 Alken

top


De film van mijn leven
22 februari 2008

 

Net zoals vorig seizoen organiseerde CANVAS ook nu weer een fotowedstrijd rond het programma DE FILM VAN MIJN LEVEN, deze keer in samenwerking met flybmi.com. Er waren 8 thema’s, gelinkt aan de reportages van DE FILM VAN MIJN LEVEN, waaruit de deelnemers konden kiezen. Ruim 400 fotografen, zowel amateurs als professionelen, stuurden foto’s binnen. In totaal méér dan 3000 inzendingen!

De jury, bestaande uit fotografe en presentatrice Lieve Blancquaert, Canvas-netmanager Jan Stevens en fotograaf Stephan Vanfleteren, baande zich een weg door deze digitale massa en selecteerde uiteindelijk 8 finalisten (1 per thema) én 1 hoofdwinnaar.

top


Face On – Een Getty Images/Fotomuseum-tentoonstelling
29 februari – 8 juni 2008

 

De toekomst en status van de portretfotografie centraal in ‘Face On’

Face On is een interactief en bijzonder multimediaal project rond de status van het portret. Het portret is wellicht het meest dynamische en ook meest herkenbare aspect van de fotografie. Ook buiten de wereld van de traditionele fotografie, is dit genre een belangrijk visueel gegeven. De hele Westerse beeldcultuur is vaak gebaseerd op (en het kijken naar) portretten. Digitale ontwikkelingen als Facebook, Flickr en MySpace gaan vaak uit van het portret als sociaal en interactief gegeven. Dit laatste willen we dan ook ten volle benutten in deze ‘live’ tentoonstelling; bezoekers worden deelnemers, en via de website van Face On kan iedereen van waar ook ter wereld zijn of haar portret in deze tentoonstelling laten opnemen. Uitleg over de achtergrond van de foto’s (wie, wat, waar, wanneer en waarom) zal er ook te vinden zijn. Deze expo wil via dit interactief gegeven standpunten verzamelen omtrent de rol/functie van het portret anno 2008. Een zeer toegankelijke tentoonstelling waar je zowel in het FotoMuseum als thuis van kunt genieten én deel van kunt uitmaken.

Vijf foto's uit "5 + 4 = 1" werden geselecteerd voor de virtuele tentoonstelling Face On.

 

top

 

Trommels voor Vrede - Drums for Peace
21 maart 2008

Gaststad 2008: Ieper

Door het groeiende succes van het Vlaamse en Nederlandse luik van 'Trommels voor Vrede' werd er dit jaar een Vlaams luik opgericht: Trommels voor Vrede vzw.
We zijn ontzettend blij dat Ieper onze actie dit jaar als gaststad verwelkomt! In samenwerking met de dienst Vrede en Ontwikkeling van de stad wordt er op 21 maart een grote trommelbijeenkomst georganiseerd op de Grote Markt. Meer dan 2000 leerlingen zullen er trommelen voor vrede!
Andere scholen die dit trommelgebeuren in Ieper willen meemaken, kunnen hier uiteraard bij aansluiten (gelieve wel uw aanwezigheid op voorhand te bevestigen zodat we een correct aantal aanwezigen kunnen doorgeven aan de veiligheidsdiensten.
Op de markt zullen ook de banieren van Karl Deckers uit zijn fotoproject 5 + 4 = 1 te zien zijn.

 

Als er geen filmpje verschijnt, klik hier.

top
klik hier voor meer/more "Trommels voor vrede/Drums for Peace"
 

 

 

Vijfplusvieriséén aan de Ijzertoren
11 juli 2009 - 1september 2009

 

 

 

 

Vijfplusvieriseen by night

 

 

 

top

 

 
 

20 jaar kinderrechten in Gent

20 november 2009

 

 

Naar aanleiding van de 20ste verdrag van de rechten van het kind, organiseerde het Vredeshuis Gent samen met de Stad Gent, Jeugd & Vrede een tof verjaardagsfeest voor kinderrechten. Met hulp van de band Children of the Street werden in Tolhuis de kelen van honderden Gentse schoolkinderen gesmeerd. Daarna gingen de kinderen in een optocht naar het Gentse stadhuis.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 jaar kinderrechten in Genk

14 september - 21 november 2009

 

 

Tussen 14 september en 23 oktober 2009 bezochten zo'n 400 schoolkinderen uit 22 klassen van het 6de jaar basisonderwijs uit 13 Genkse scholen het jeugdcentrum Rondpunt26. Ze namen deel aan een workshop waarin men kon quizzen, leren, fantaseren en debatteren over kinderrechten in onze samenleving. Elk kind kreeg de overlevingsstrijd van één van van die miljoenen kinderen in het Zuiden op zijn of haar bord. Het is zo moeilijk te vatten wat er daar fout loopt of waarom dat toch zoveel werklust, creativiteit en veerkracht nauwelijks beloond wordt. Allemaal stelden we vragen: hoe kan een kind plezier scheppen bij het graven in een vuilnisbelt? En vooral: wat kunnen wij doen?

De Genkse jongens en meisjes lieten zich onder andere inspireren door enkele korte videoreportages van Karl Deckers tot het schrijven van gedichtjes rond kinderrechten. Hier volgen enkele voorbeelden.

 

 
 
 

 

Tik tak krak

Ik zie een jongen die stenen kapt,

Stenen in duizenden stukken slaan.

Ik ruik zijn zweet.

Ik proef het zand,

Klei en hete stenen in zijn hand

Tufan Zehra

Waterput

Waterput trek, trek want ik ben moe.

Ik geef alles om water uit de put te halen.

Jij doet niks, jij draait 1 keer aan de kraan.

Waterput trek, trek want ik ben moe.

Eindelijk is mijn emmer vol.

Wie heeft dorst; wie wil wat?

Waterput trek, trek want ik ben moe.

Ik geef alles om water uit de put te halen.

Yousra Ouhmad

 
 
 

 

Ieder-één

Ieder mens is een puzzelstuk,

samen zijn we één.

Sluit niemand uit en laat niemand alleen.

Je staat niet hoger als anderen hoor, de rest is even één.

Een grote puzzel zijn alle mensen van het heelal.

Wij zijn allemaal vrienden ... en familie bovenal!

Ieder mens is een puzzelstuk, samen zijn we één.

Sluit niemand uit en laan zeker niemand alleen.

Louise Stas

 

 

Recht op gezond eten en drinken

Eten, drinken, snoepen

Voor ons heel normaal.

In de arme landen is dat een heel ander verhaal!

Wij draaien het kraantje gewoon open,

zij moeten er wel kilometers voor lopen.

Appel, peer en banaan

Wij moeten het gewoon kopen.

Zij kunnen er alleen maar op hopen.

Konden we het maar beter verdelen.

Zodat iedereen beter kan leven.

Leander Russo

 

 

De lange ladder

Hoog aan de hemel daar ligt mijn toekomst.

Mijn ladder staat klaar, maar ik blijk onderaan.

Elke dag probeer ik het opnieuw.

Hoog aan de hemel daar ligt mijn toekomst.

En voor de zoveelste keer val ik naar beneden.

Ach, ik geef het op ...... maar nee ik ben toch niet zot!

Hoog aan de hemel daar ligt mijn toekomst.

Mijn ladder staat klaar,

maar ik blijk onderaan.

Hanne De Bruyckeren

 

Wie is nu de mama?

Het huishouden, daar zorgt het meisje voor.

Poetsen en wassen, ja dat doet zij.

Mama moet gaan werken.

Het huishouden, daar zorgt het meisje voor.

Broertjes en zusjes wenen om mama.

En daar komt ..... de mini-mama aan!

Het huishouden, daar zorgt het meisje voor.

Poetsen en wassen, ja dat doet zij.

Joyce Roemaet

 

top

 

 

Vijfplusvieriseen in het SteM, Sint-Niklaas

8 november 2009 - 1 december 2009

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

SteM, Zwijgershoek, Sint-Niklaas

 

 

top

 

 

Vijfplusvieriseen in Heusden-Zolder CC MUZE

9 november 2009 - 6 december 2009

CC MUZE

 

top

 

 

Brussel 5 december 2009 : Loop storm voor het klimaat

Copenhagen december 12th 2009 Global Climate Justice

 

 

De vele kinderen die ik voor “Vijfplusvieriseen” heb gefotografeerd, hebben waarschijnlijk zelfs nog niet gehoord van “globale klimaatveranderingen”. De kans dat zij slachtoffers zullen worden van klimaatveranderingen is echter groot, tenzij wij iets doen. Deze duizenden kinderen kunnen niet naar Brussel of Kopenhagen komen op te betogen. Daarom kom ik in hun plaats. Voor hun en mijn toekomst.

Karl Deckers

 
 
 

The many children I photographed for “Fiveandfourequalsone”, probably haven’t heard from “global climate change”. The chance that they will be victims of climate change is rather big, unless we act. These thousands and thousands of children are not able to travel to Brussels or Copenhagen to demonstrate. Therefore I demonstate for them, for theirs and mine future.

Karl Deckers

 

 

top

 

 

 

Bethlehem, Palestina de langste gratis openlucht fototentoonstelling ter wereld

Bethlehem, Palestine: the longsest free outdoor photo exhibition in the world

 

1 jan 2010 - ?
 
 

 

In memory of - Ter nagedachtenis van

Bisan Abu El-Aish - Mayar Abu El-Aish - Aya Abu El-Aish - Nur Abu El-Aish

De langste gratis fototentoonstelling ter wereld.

 
 Kerstmis en nieuwjaar zijn het moment van het jaar voor bezinning, wensen en goede voornemens. Vooral vrede is een zeer populaire wens in deze tijd van het jaar. Maar ook in het jaar dat we de 20ste verjaardag van het verdrag van de rechten van het kind "vieren", waren kinderen slachtoffers van ''grote-mensen conflicten".

Op 16 januari 2009 sneuvelden in Gaza enkele uren voor het ingaan van een staakt-het-vuren drie dochters van Dr Izeldeen Abu El-Aish, Bisan (20 jaar), Mayar (15 jaar), Aya (13 jaar) en hun 17-jaar oude nichtje Nur Abu El-Aish. Aan hun recht op veiligheid en een toekomst werd een abrupt een gemaakt door een granaat. Spijtig genoeg waren zij niet de enige slachtoffers van geweld dit jaar, niet in Gaza, niet in de Palestijnse gebieden, niet in Afrika, niet in Europa, niet in Amerika, niet in Azië, niet in Oceanië.

Met deze 200 foto`s van kinderen wil Karl Deckers stilstaan bij de tragische dood van Bisan, Mayar, Aya, Nur en alle kinderen die het slachtoffer werden of zijn van geweld. De locatie van de tentoonstelling is symbolisch gekozen: Bethlehem hoort de bakermat van vrede te zijn maar "de muur" die Israël scheidt van de Palestijnse gebieden illustreert nog maar eens wat er gebeurt als volwassenen vergeten dat iedereen lacht in dezelfde taal.

5 + 4 = 1 want iedereen lacht in dezelfde taal.

Karl Deckers

 
     
  The longest free outdoor photo exhibition in the world  
 

 

Christmas and the New Year are the moments of the year when people wish each other all the best. Especially "a peaceful new year" is a very popular wish. But also in the year that we "celebrate" the 20th anniversary of the Convention of the Right of the Child, children were and are victims of conflicts of so called "grown-ups". On January 16th 2009 in Gaza a couple of hours before the ceasefire, three daughters Dr. Izeldeen Abu El-Aish, Bisan (20 years), Mayar (15 years), Aya (13 years) and their 17 year old niece Nur Abu El-Aish were the victims of a deadly bomb. One big explosion tragically ended their and other children’s right to security and a future. Unluckily, these 4 children were not the only victims of violence, not in Gaza, not in the Palestine Territories, not in Europe, not in America, not in Africa, not in Asia, not in the Pacific. With these 200 photos, Karl Deckers wants to pay attention to the tragic death of Bisan, Mayar, Aya, Nur and all children in Gaza and Palestine that were and are victims of violence. The location of the exhibition is highly symbolic. Bethlehem should be a place of peace and understanding but since the construction of the wall that separates Israel from the Palestinian territories it shows more then ever what happens when people forget that everyone laughs in the same language. The 200 photos can be seen on the wall near the gate near Rachel’s Tomb over a distance of several hundreds meters. This might be the longest outdoor photo exhibition in the world, but compared with the total length of the wall (730 km), it is just peanuts.

5 + 4 = 1 because everyone laughs in the same language

www.fiveandfourequalsone.org

Karl Deckers

 
     
 
 

 

Bethlehem: de langste gratis openlucht fototentoonstelling ter werld - the longest free outdoor photo exhibition in the world

 

 
 

 

 
     
 

 

De muur (de wandeling) - The Wall (the walk)

 

 
 

 

 

 
 

 

top