5 continenten
   
 
4 windstreken
 
   
1 wereld
 

Vijfplusvieriseen: even voorstellen.

 

Vijfplusvieriseen is tegelijk een tentoonstelling en een fotozoektocht waarbij de bezoeker/deelnemer een “wereldreis” maakt door 5 continenten en naar 4 windstreken.

Tijdens de "5 + 4 = 1”-wereldreis draait alles om kinderen. Kinderen in alle kleuren en uit alle uithoeken van de wereld. Vijfplusvieriséén is een verkenning van de leefwereld van kinderen in 5 continenten en uit 4 windstreken. Sinds 11 september, de invasie in Irak, de Deense cartoonrellen, de balkanoorlogen, .... worden verschillen en tegenstellingen tussen landen, culturen en religies in de verf gezet en benadrukt. "5 + 4 = 1" wil een andere zijde belichten: niet alleen de tegenstellingen of de verschillen tussen culturen en mensen maar ook de gelijkenissen en overeenkomsten, en dit zonder blind te zijn voor problemen. Kinderen zijn immers het levend bewijs dat mensen waar ook ter wereld méér met elkaar gemeen hebben dan ze denken. Tenminste, vooraleer religie, nationalisme of cultuur hun stempel drukken op kinderen en hun denk- en leefwereld. Misschien hebben volwassenen wel iets te leren van kinderen.

De foto's zelf brengen uiteenlopende thema’s aan bod zoals onderwijs, water, kinderarbeid, spel, cultuur. Deelnemers aan de fotozoektocht “speuren” tussen de foto’s naar de oplossingen en maken zo een wereldreis die hen brengt van de sneeuwtoppen van de Himalaya tot de jungle van Guatemala, van de oevers van de Mekong in Cambodja tot aan de oevers van de Niger in Mali.

Naast foto’s zijn er ook videoreportages: zie hoe kinderen water halen in Benin, hoe kinderen deelnemen aan het Kadagatan festival in Mercedes, Filippijnen of hoe jongens in Togo tijdens evala worstelen om zo man te worden. Hoe is het om als kind te leven in krottenwijk (Baseco)? Hoe is het om te wonen en te werken op een vuilnisbelt? De videoreportages zijn nu eens hartverwarmend, dan weer confronterend maar steeds leerrijk. De wereld zoals hij is.

Je kan Vijfplusvieriseen natuurlijk ook zo bezoeken en U laten betoveren door de glimlach van honderden kinderen uit 5 continenten en 4 windstreken. Tenslotte, iedereen lacht in dezelfde taal. Of niet soms? De bezoeker kan zelf oordelen.

 

De fotozoektocht werd geanalyseerd door het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie. Hun analyse kan je hier lezen. Een reactie van deelnemende klas kan je hier lezen.

 

 

Fotograaf en regisseur Karl Deckers getuigt:

“Ik fotografeerde kinderen die werken in baksteenfabrieken in Rwanda, India, Bangladesh, Tanzania, Oeganda en Cambodja. Voor ons behoren de wantoestanden zoals beschreven in de novelle “Klinkaart" van Piet Van Aken tot een “ver” industrieel verleden. In veel landen is dit nog dagelijkse realiteit. Kinderen willen wel leren maar soms zijn zij letterlijk en figuurlijk broodnodig opdat de ouders de eindjes aan elkaar zouden kunnen knopen. In plaats van te leren lezen en schrijven, kijken kinderen de hele dag toe hoe hun koeien of geiten grazen. Of ze kloppen op scheepswerven in Dhaka de godganse dag met een hamer op de romp van een schip dat moet worden geverfd. Wij staan er nauwelijks nog bij stil maar voor miljoenen kinderen is dit dagelijkse realiteit.” “Ondanks alles, kijken al deze kinderen onbevreesd en onbevangen in mijn lens. Wat je zo te zien krijgt, is niet alleen armoede, kommer en kwel maar vooral openheid, spontaneïteit en vastberadenheid. Duizenden kinderen gaven mij de kans om een glimp op te vangen van hun leefwereld en lieten mij toe hun vreugde, spel, levenslust vast te leggen op de gevoelige plaat. Na 11 september 2001 en de invasie in Irak schijnen steeds meer mensen de wereld op te delen in “vriend of vijand”. "Steeds vaker drijven religie, nationalisme en economische “wetmatigheden” een wig tussen mensen of worden gebruikt om haat, conflict en terreur te zaaien. De kinderen die ik fotografeer tonen het tegendeel. Zij tonen eenheid, gelijkenis en de rijkdom van diversiteit. Inderdaad, deze kinderen tonen dat “5 + 4 = 1”. Iedereen lacht immers in dezelfde taal.”

 

 

Voor meer informatie kan U altijd terecht op de website www.vijfplusvieriseen.be.

De foto's kan U bekijken en downloaden via deze link: klik hier

 

Alvast bedankt voor uw aandacht en interesse.

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

Karl Deckers

 

 

Vijfplusvieriseen was eerder o.a. te zien:

 

 

STeM (Stedelijk Museum Sint-Niklaas) klik hier

Ijzertoren klik hier

CC Palethe, Overpelt klik hier

Genk klik hier

 

 

Vijfplusvieriseen was eerder o.a. te gast tijdens:

 

 

Mano mundo klik hier

Villa Pace klik hier

Trommelen voor vrede Lokeren klik hier

Trommelen voor vrede Ieper klik hier

20 jaar Kinderrechtenverdrag Gent klik hier

20 jaar Kinderrechtenverdrag Genk klik hier

de Vlaamse vredesweek klik hier

 

 

Meer Vijfplusvieriseen:

 

 

Vijfplusvieriseen beweegt klik hier

Vijfplusvieriseen in aktie klik hier

Videokanaal Vijfplusvieriseen klik hier

Vijfplusvieriseen